Frans bestellen in Lelystad.

De Franse keuken wordt internationaal hoog aangeschreven door voedselrecensenten en voedselliefhebbers. De Franse keuken kenmerkt zich door sterke nationale trends, met daarbij ook verschillende regionale keukens. In 2010 werd de Franse gastronomie door UNESCO op de werelderfgoedlijst gezet. Op EetSmakelijk.nl bestel je de lekkerste gerechten uit restaurants in Lelystad die deze geroemde keuken serveren.

Download nu de app

Geschiedenis van de Franse keuken.

De eerste duidelijke bronnen die spreken van de Franse keuken, komen uit de veertiende eeuw. Guillaume Tirel bracht in deze eeuw het boek ‘Le Viandier’ uit, een verzameling van recepten uit het Frankrijk van de middeleeuwen. De Franse keuken werd toen sterk beïnvloed door de gedeelde geschiedenis met het Romeinse rijk en niet de smaak van het eten, maar vooral de manier waarop zij gepresenteerd werd, was voor de Fransen erg belangrijk.

Tijdens de periode van het Ancien Régime bloeide Parijs op tot een baken van cultuur. Op iedere hoek was een eettentje te vinden en met grote, overdekte markten zoals Les Halles werd vers en gevarieerd voedsel makkelijk toegankelijk voor de inwoners van Parijs. Tijdens deze periode kwamen ook verschillende ingrediënten over vanuit het net-ontdekte Amerikaanse continent. In de zeventiende eeuw ontstond door het kookboek van La Varenne de term haute cuisine, letterlijk vertaald: ‘hoge keuken’. In dit kookboek werd voor het eerst gesproken van een roux, toentertijd nog gemaakt met varkensvet.

Vlak voor de Franse revolutie werd het eten van het koninklijk huis populair buiten de deuren van de paleizen. Na de revolutie werd het Franse gildesysteem afgeschaft, waardoor iedereen kon handelen in voedsel, gerechten en ingrediënten. In deze tijd was Frankrijk een arm land, waardoor het overgrote gedeelte van de bevolking voornamelijk op brood moest leven. Drie keer per dag brood eten was er geen uitzondering.

Aan het einde van de negentiende eeuw wordt de haute cuisine gemoderniseerd. Hier ontstaat de modern-traditionele Franse keuken, die we tegenwoordig de haute cuisine noemen. Een voorloper op het gebied van modernisering van gerechten was Georges Auguste Escoffier, een chefkok in het Savoy Hotel van César Ritz. Tijdens zijn periode als chefkok in het Savoy schreef hij Le Guide Culinaire, een boek dat tegenwoordig nog steeds gebruikt wordt als kookboek en lesboek op het gebied van kooktechnieken. De lessen uit deze boeken worden geleerd en toegepast door chefs over de hele wereld.

 

Bekende Franse gerechten.

Hoewel veel mensen de Franse keuken van naam kennen, is niet iedereen even bekend met de gerechten die ze voortgebracht heeft. Een aantal voorbeelden van bekende Franse gerechten zijn bijvoorbeeld:

  • Tarte tatin, een zoet, omgekeerd appeltaartje;
  • Ratatouille, een gerecht van gestoofde groenten;
  • Coq au vin, kippenvlees bereid in een gebonden rodewijnsaus;
  • Foie gras, ganzenleverpaté;
  • Escargots, gekookte landslakken;
  • Uiensoep

 

Trek in de Franse keuken?

Bekijk nu de Discovery-tab voor Franse restaurants bij jou in de buurt. Door middel van deze vernieuwende functie vind je altijd de keuken die bij jou en je trek past. Zo vindt je het lekkerste eten in heel Lelystad, ook als je even geen zin hebt in Frans bestellen.

Als je eenmaal gekozen hebt, kun je je bestelling meteen online afronden. Je kiest of je het eten afgeleverd wil krijgen of wil ophalen en je kiest of je online of contant wil betalen. Meer hoef je niet te doen. De lekkerste gerechten van restaurantkwaliteit worden direct aan huis geleverd! Het enige wat je hoeft te doen, is wachten.