Indiaas bestellen in Lelystad.

De Indiase keuken (niet te verwarren met de Indische keuken) is een van de meest gevarieerde keukens van het Aziatische continent. Door een grote verscheidenheid aan etnische, maatschappelijke en religieuze bevolkingsgroepen, zijn de gerechten ontzettend gevarieerd. Zo gebruikt men er naast rijst ook bijvoorbeeld verschillende soorten granen en aardappelen als basis voor een maaltijd. De lekkerste en bijzonderste Indiase maaltijden bestel je ook in Lelystad via EetSmakelijk.nl.

Download nu de app

Geschiedenis van de Indiase keuken.

Aan de basis van de Indiase keuken staan geloofsovertuigingen en culturele normen en waarden. Bijna 80% van de Indiase bevolking identificeert zichzelf als hindoe, bijna 15% identificeert zich als moslim. Een combinatie van deze twee religies zien we duidelijk terug in de Indiase keuken. Zo wordt er weinig tot geen koe gegeten, omdat de koe binnen het hindoeïsme de status heeft van heilig dier. Veel volgers van de grootste stroming binnen het hindoeïsme, het vaishnavisme, kiezen ervoor om geen ui en knoflook te eten, omdat dit tegen de lessen uit de Bhagavad Gita in zou gaan. Ook varkensvlees wordt regelmatig buiten de maaltijden gelaten, omdat deze door de moslimbevolking als onrein wordt gezien. Omdat er weinig rund- en varkensvlees gegeten wordt, is een overgroot gedeelte van de Indiase keuken vegetarisch.

Net zoals bijvoorbeeld de Thaise keuken wordt de Indiase keuken ontzettend beïnvloed door regionale culturen. Wat in een bepaalde streek een populair gerecht is, kan in een gebied 200 kilometer verderop helemaal niet gegeten worden. Naast deze regionale keukens, zijn Indiase invloeden ook veel te vinden in landen waar grote groepen Indiërs heen gevlucht zijn. Zo ontstond bijvoorbeeld de Chinese-Indiase keuken (niet te verwarren met de Chinees-Indische keuken) en de Indiase-Indonesische keuken.

 

Andere Aziatische keukens.

Bij EetSmakelijk hebben we naast de Indiase keuken nog veel meer aangesloten Aziatische restaurants in Lelystad. Zo bestel je ook JapansThaisChineesIndonesisch of Vietnamees via onze applicatie. Deze keukens zijn sterk beïnvloed door het boeddhisme, het hindoeïsme en de islam. De smaken in de Aziatische keuken zijn vaak gedefinieerd en gebalanceerd. Die balans komt voort uit de Aziatische cultuur, waarin we het streven naar balans terug zien in bijvoorbeeld het Chinese principe van Yin en yang en de Japanse culinaire term ‘umami’, de vijfde basissmaak.