Italiaans bestellen in Lelystad.

Hoewel het huidige Italië pas bestaat sinds het begin van de negentiende eeuw, bestaan de gerechten die tegenwoordig gerekend worden tot de traditioneel Italiaanse keuken al veel langer. In 1891 publiceerde Pellegrino Artusi zijn boek ‘De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten’, waarin hij een poging deed om alle gerechten uit de verschillende streken van Italië te vatten in een algemeen kookboek. Veel gerechten zijn sindsdien weinig of niet veranderd. De klassieke Italiaanse gerechten, moderne varianten van klassieke gerechten en hele nieuwe vindingen bestel je in Lelystad via EetSmakelijk.nl

Download nu de app

De oorsprong van de Italiaanse keuken.

Voor verschillende Italiaanse volken was voedsel al langer belangrijk. Zo zijn er kookboeken overgebleven uit het Rome van de eerste eeuw voor Christus. Door de eeuwen heen werd deze keuken beïnvloed door uitbreiding van het Romeinse Rijk, buurlanden, de keizers, bekende koks en de ontdekking van Amerika. Het Italiaanse voedsel wat we tegenwoordig kennen, komt vooral uit de tijd na de val van het Romeinse Rijk, waarna de Romeinse bevolking zich opsplitste in kleinere samenlevingen. Veel van de bekende Italiaanse gerechten zijn ontstaan in een van de grote steden. Zo komt risotto voor een groot gedeelte uit Milaan en staat Napels bekend om haar pizza’s.

De eerste schrijver op het gebied van voedsel en gerechten was Archestratus. Hij schreef in de vierde eeuw voor Christus een gedicht over het gebruikt van hoogstaande ingrediënten en was van mening dat kruiden en specerijen de smaak van het gerecht niet mochten maskeren. Daarnaast moest een vis eenvoudig klaargemaakt worden, in plaats van op een ingewikkelde manier. De eenvoud van Archestratus werd in het verloop der tijd achtergelaten en vervangen voor een veelvoudig gebruik van kruiden.

 

De eerste Italiaanse keuken

Op het eiland Sicilië ontstond, door de invloeden van de Romeinse en Atheense keuken, wat veel de eerste Italiaanse keuken noemen. Met de Arabische invasie van het eiland in de negende eeuw, werden ingrediënten als spinazie en rijst geïntroduceerd in de Italiaanse keuken. Tijdens de twaalfde eeuw werden de Siciliërs nauwlettend in de gaten gehouden door de Noormannen, die op het eiland bijvoorbeeld klipvis en stokvis introduceerden.

Tijdens de MIddeleeuwen zien we door de rest van het Italiaanse schiereiland een duidelijke tweedeling onstaan qua invloeden. Het noorden van Italië wordt sterk beïnvloed door de Germaanse stammen en het zuiden van Italië wordt vooral beïnvloed door Arabische invloeden. Omdat koelkasten nog niet bestonden, gebruikte men zout en pekel om voedsel langer goed te houden.

 

Modern-Italiaanse keuken

Tegenwoordig denkt men bij de Italiaanse keuken vooral aan pasta en pizza, maar de Italiaanse keuken is veel meer dan dat. Zo gebruikt men een hoop verschillende ingrediënten: van aardappelen tot rijst, van maïs tot paprika en van Parmezaanse kaas tot mascarpone: de Italiaanse keuken is ontzettend gevarieerd. De moderne Italiaanse keuken lijkt daarnaast weer meer op de keuken zoals deze omschreven werd door Archestratus: rijk van smaak, maar op subtiele wijze gekruid.

 

Kun je niet kiezen?

Pasta, pizza, risotto, lasagne. De keuze in de Italiaanse keuken is bijna eindeloos. Gelukkig hebben we daar iets op bedacht: Discovery! Door middel van deze vernieuwende functie vind je altijd de keuken die bij jou en je trek past. Zo vindt je het lekkerste eten in Lelystad, ook als je even geen zin hebt in Italiaans bestellen.

Als je eenmaal gekozen hebt, kun je je bestelling meteen online afronden. Je kiest of je het eten afgeleverd wil krijgen of wil ophalen en je kiest of je online of contant wil betalen. Meer hoef je niet te doen. De lekkerste gerechten van restaurantkwaliteit worden direct aan huis geleverd! Het enige wat je hoeft te doen, is wachten.