Pizza bestellen in Lelystad.

Er zijn veel verschillende soorten pizza’s. De meest bekende is natuurlijk de Italiaanse pizza, met de krokante dunne bodem en verse ingrediënten, maar wat als je meer zin hebt in de dikke bodem van een Amerikaanse pizza? Of misschien heb je wel meer zin in de pittige smaak van een Turkse pizza met sambal. Via EetSmakelijk.nl bestel je de lekkerste pizza’s in Lelystad eenvoudig en snel, zo snel mogelijk aan huis bezorgd.

Download nu de app

Italiaanse pizza.

De klassieke pizza, zoals lang geleden uitgevonden in het Middellandse Zeegebied. Volgens de overlevering was het de held Aeneas die een stad moest stichten op de plek waar hij van honger de broodborden op gaat eten. Deze stad, vlakbij Rome, werd uiteindelijk Lavinium genoemd, maar we weten niet zeker of hier ook echt de oorsprong ligt van de moderne pizza. Wat we wel weten is dat Vikingen al in de negende eeuw na Christus platte deegbodems met verschillende ingrediënten aten. Deze bodems werden gebakken in ovens die sterk lijken op de moderne pizzaovens.

De eerste bronnen die spreken van pizza in Italië vinden we in de zeventiende eeuw in Napels, waar de pizza werd gezien als boerengerecht. In 1889 werd Raffaele Esposito, een pizzabakker uit Napels, uitgenodigd door Umberto I, koning van Italië, en zijn vrouw Margaretha om zijn pizza’s voor de koning en zijn vrouw te bakken. Speciaal voor dit moment besloot hij een pizza te maken met de kleuren van de Italiaanse vlag. De pizza, gemaakt met tomatensaus (rood), mozzarella (wit) en basilicum (groen) beviel de koningin en werd vanaf dat moment dan ook de pizza margherita genoemd. Sindsdien is het een standaard geworden voor alle andere pizza’s.

 

Amerikaanse pizza.

Na de emigratie van veel Italianen in de tweede helft van de negentiende eeuw, werd de traditie van het pizzabakken ook meegenomen naar de nieuwe wereld. De Amerikaanse variant op de Italiaanse pizza kenmerkt zich door een dikkere bodem en het gebruik van meer ingrediënten. Zoals we ook zien in de Surinaamse keuken, heeft de Amerikaanse pizza ook weer invloed gehad op de ontwikkeling van de Italiaanse pizza. Doordat de Amerikaanse pizza steeds rijker belegd werd, is ook de Italiaanse pizza steeds gevulder geraakt.

Een ander bekend beeld van pizza dat uit Amerika is komen overwaaien, is het verkopen van pizzapunten of pizza slices. Een pizza slice is meestal een achtste van een volledige pizza en kan in kraampjes op de hoek van de straat, maar ook in kleine restaurantjes makkelijk verkocht worden om mee te nemen.

 

Turkse pizza.

Een andere populaire pizza is de Turkse pizza, ook bekend als Armeense pizza of Libanese pizza. De term pizza is misschien wel wat misleidend, want een Turkse pizza lijkt toch vooral op een goedgevulde wrap. De oorspronkelijke naam van het gerecht is lahmajoen, afgeleid van het Arabische “lahm bi ‘adjien”, wat zoveel betekent als ‘vlees op deeg’. Het gerecht wordt tegenwoordig over de hele wereld gegeten en komt oorspronkelijk uit de Arabische keuken. Het werd vroeger gegeten door sheiks tijdens hun tochten door de woestijn, maar wees gerust: als jij zin hebt in een Turkse pizza in Lelystad, hoef je de woestijn niet door. Via EetSmakelijk.nl bestel je deze lekkernij namelijk gemakkelijk en snel.