Tapas bestellen in Lelystad

Tapas zijn warme of koude hapjes uit de Spaanse keuken. Traditioneel worden tapas gegeten als een vers voorafje of tussendoortje. Van origine zijn tapas redelijk eenvoudige gerechtjes, maar doordat er wereldwijd steeds meer tapasbarren ontstaan, zijn tapas mondiaal ook uitgegroeid tot een culinair hoogstandje. Tapas komen ook in Midden-Amerika veel voor, maar hier heten deze gerechten bocas of botanas.

Via EetSmakelijk bestel je eenvoudig en snel de lekkerste tapas in Lelystad, bocas en botanas van verschillende restaurants in Lelystad.

Download nu de app

Geschiedenis van tapas

Het woord tapa komt van het Spaanse werkwoord tapar, wat ‘bedekken’ betekent. De oorsprong van tapas is niet helemaal duidelijk. Sommige bronnen zeggen dat de tapa werd gebruikt om een glas sherry mee af te dekken, wanneer deze niet gedronken werd. Op deze manier kwamen er geen fruitvliegjes in het drinken. Bijkomstigheid was dat de gerechten die men gebruikte als tapas, meestal ham of chorizo, veel zout bevatten, waardoor men dorst kreeg. Hierdoor verkocht een herbergier vaak meer alcohol.

Een ander verhaal is dat tapas gebruikt werden als een soort alternatieve menukaart. Omdat veel gasten in de herbergen nog niet konden lezen en schrijven, bracht de herbergier ze een aantal kleine hapjes, als een soort samples van de gerechten. Deze gerechten werden vervolgens geserveerd op een ‘tapa’, het Spaanse woord voor pannendeksel.

In Portugal wordt beweerd dat tapas ontstonden als een manier voor schaapherders om hun water te beschermen tegen slangen (zoals de Spaanse barbezoekers dat tegen fruitvliegjes deden). Ook het verhaal over het aannemen van een wet door Felipe III wordt beweerd het ontstaan van de tapas te verklaren. Hij besloot de regel te stellen dat een herbergier verplicht wat te eten moest brengen, bij elke portie alcohol die hij verkocht. Op deze wijze zou de alcohol misschien geremd kunnen worden, waardoor de effecten van de alcohol af zouden nemen.

 

Bekende tapas

Er zijn een hele hoop tapas, zowel warm als koud en eigenlijk kun je heel veel kleine gerechten als tapas beschouwen. In Nederland zijn dit de populairste tapas:

  • Aioli, een mix van knoflook en olie (meestal inclusief mayonnaise), die wordt geserveerd met een vers broodje of gebakken aardappelen
  • Calamari, gefrituurde pijlinktvis
  • Croquetas, kroketjes gevuld met vlees, schaaldieren of kaas
  • Patatas bravas, gefrituurde aardappel in een pittige tomatensaus
  • Caracoles, in de Franse keuken bekend als escargots
  • Olijven
  • Tortilla de patatas, een tortilla van ei met aardappel en groenten

 

De beste tapas ontdekken

Heb je zin in tapas, maar weet je niet precies bij welk restaurant je zulke gerechten kunt krijgen of heb je geen zin om weer dezelfde tapas te bestellen? Daar hebben we iets op bedacht! Via Discovery ontdek je namelijk met een druk op de knop de lekkerste gerechten, van wok tot tapas, van Italiaans tot Japans: niks is te gek en alles kan. Download nu onze app, om meteen gebruik te maken van deze en andere extra functionaliteiten.