Thais bestellen in Lelystad.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, bestaat de Thaise keuken uit veel verschillende, regionale keukens. Op EetSmakelijk.nl bestel je in Lelystad niet alleen de bekende Thaise gerechten en restaurants, maar ook lokale en regionaal-gespecialiseerde Thaise restaurants. Alle gerechten schikken zich rondom het gebruik van rijst, het basisvoedsel in veel Aziatische landen, maar ook hier treffen we regionale verschillen aan: zo gebruikt men in het noorden van Thailand vaak kleefrijst, terwijl men in het zuiden vaak geurige jasmijnrijst gebruiken.

Download nu de app

Geschiedenis van de Thaise keuken.

Zoals uit de inleiding blijkt, kunnen we moeilijk spreken van één Thaise keuken, maar toch zijn er landelijke trends te spotten in de ontwikkeling van de Thaise keuken als geheel. Zo drukt de goede relatie tussen Thailand en China een duidelijk stempel op het voedsel. In de loop van de tijd hebben zich veel Chinezen gevestigd in Thailand. Hierdoor bestaat Thailand nu voor 14% uit inwoners die oorspronkelijk afkomstig zijn uit China. De meest Chinese Thai komen uit het Zuid-Oosten van China. Tijdens hun migratie namen zijn onder andere de sojaboon, sojasaus en tofu mee. Door de migratie van Chinezen naar Thailand, kwamen ook noedels op de Thaise kaart te staan. Daarom wordt er tegenwoordig naast rijst ook veel bami, mihoen, mie en glasmie gegeten in heel Thailand.

Een tweede duidelijke invloed voor de Thaise keuken was de invloed van, onder andere, India. Door de handelsbetrekkingen met India werden culturele aspecten zoals het hindoeïsme en later het boeddhisme meegenomen in de Thaise keuken. Denk bijvoorbeeld aan roti, een leenwoord uit het Hindi dat ‘brood’ betekent. Verder kenmerkt de Thaise keuken zich natuurlijk door de verschillende soorten currygerechten, ook voor een groot gedeelte afkomstig uit de relatie tussen India en Thailand.

 

Andere Aziatische keukens.

Bij EetSmakelijk hebben we in Lelystad naast de Thaise keuken nog veel meer aangesloten Aziatische restaurants. Zo bestel je ook JapansVietnameesChineesIndonesisch of Indiaas via onze applicatie. Deze keukens zijn sterk beïnvloed door het boeddhisme, het hindoeïsme en de islam. De smaken in de Aziatische keuken zijn vaak gedefinieerd en gebalanceerd. Die balans komt voort uit de Aziatische cultuur, waarin we het streven naar balans terug zien in bijvoorbeeld het Chinese principe van Yin en yang en de Japanse culinaire term ‘umami’, de vijfde basissmaak.

 

Kun je niet kiezen?

Dat snappen we wel. De Aziatische keuken heeft natuurlijk een hoop te bieden: van noedels tot sushi, van Peking eend tot pittige curry. Gelukkig hebben we daar iets op bedacht! Door middel van onze Discovery-functie vind je altijd de keuken die bij jou en je trek past. Zo vindt je het lekkerste eten, ook als je even geen zin hebt in Thais bestellen.

Als je eenmaal gekozen hebt, kun je je bestelling meteen online afronden. Je kiest of je het eten afgeleverd wil krijgen of wil ophalen en je kiest of je online of contant wil betalen. Meer hoef je niet te doen. De lekkerste gerechten van restaurantkwaliteit worden direct aan huis geleverd! Het enige wat je hoeft te doen, is wachten.